Yasemin Adar özel röportajı | Diyagonal Dergi
Yasemin Adar özel röportajı | Diyagonal Dergi

ÖZEL | Yasemin Adar, gülleden, güreşe neden geçti?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasemin Adar Yiğit, Diyagonal Dergi’nin Cumhuriyet Özel sayısına konuk oldu.

Umut Özden: Başarılı ve muhteşem bir kariyer var karşımızda. Türkiye’de güreş kategorisinde madalya getiren ilk Türk kadın güreşçi olmanın verdiği gururu yaşarken, neler hissediyorsunuz?

ÜLKEMİZDEKİ İLKLER HİÇBİR ZAMAN UNUTULMUYOR

Yasemin Adar: İlk olmayı başardığım için mutlu ve gururluyum. Çünkü biliyorum ki ülkemizde ilkler hiçbir zaman unutulmuyor. Bu sebeple başarılı olmanın benim için önemi ve çok büyük anlamı var. Tarihimizde asla unutulmayacak olmak harika bir duygu…

Umut Özden: Bir dönem gülle atma ile ilgilenmişsiniz. Devam etmeme sebebiniz neydi?

GÜLLEDEN, GÜREŞE GEÇİŞTE NELER YAŞADI?

Yasemin Adar: Güllede başarılı olabilirdim ama Türkiye de ilk 3’e girmek yeterli değildi. Birinci olan kişi sadece uluslararası müsabakalara götürülüyor ve Milli Takım kampına çağırılıyordu. Güreşte ise ilk 3’e giren sporcu Milli takıma gitmeye hak kazanıyor ve Türkiye’de yapılan uluslararası turnuvalarda güreşip, milli sporcu olma ünvanını elde edebiliyor. Bir de bana gülle atmak için biraz zayıf olduğumu ve kilo almam gerektiğini söylediler. O yüzden de gülle ile ilgilenmek istemedim.

Umut Özden: Sizi güreşe iten şey neydi? Güreşe geçmenizdeki en büyük ilham kaynağınız kimdi?

Yasemin Adar: Tamamen tesadüf eseri diyebilirim. İlk başladığım dönemlerde gerçekten kadın güreşinden haberim bile yoktu. Güreşi antrenörlerim sayesinde sevmeye başladım. Beni, başarılı olacağımı sürekli söyleyerek etkileniyorlardı, “sen de ileride şampiyon olacaksın” gibi söylemelerle beni alıştırıyorlar ve hırslandırıyorlardı.

HAKKIMI HENTBOLDAN YANA KULLANIRDIM

Umut Özden: Eğer güreş sporunu yapmasaydınız hentboldan mı yolunuza devam ederdiniz, yoksa gülle atmadan mı yolunuza devam ederdiniz? Neden?

Yasemin Adar: Sporun her türlüsünü yapardım. Çünkü sporun vermiş olduğu özgüveni ve vücudumuza yapmış olduğumuz yatırımı çok rahat bir şekilde görebiliyorum. Tamamen sağlıklı bir yaşam, kötü alışkanlık yok, dengeli ve düzenli beslenme, planlı-programlı çalışma… bu sebepten her iki branşı da yapabilirdim ama hakkımı hentboldan yana kullanırdım. Hentbol, biraz daha hareketli ve efor isteyen bir spor çünkü. 

Umut Özden: Önümüzde 2024 Paris Yaz Olimpiyatları var. Olimpiyatlarda ismi geçince insanın heyecan dozajı ciddi anlamda artıyor. En son Tokyo’da yapılan olimpiyatlarda ülkemize bronz madalya kazandırmıştın ve göğsümüzü kabartmayı başarmıştın. 2024’teki Olimpiyat Oyunlarına dair bir heyecanınız var mı? Bu kez altın madalya ile dönecek miyiz?

Yasemin Adar: Olimpiyat her sporcunun heyecandan sesini titrettiği ve tüylerin diken diken olduğu bir organizasyon. Düşünün, daha ötesi yok. Sporda en iyilerin bulunduğu bir ortam. Saniyeler ve saliselerin yarıştığı bir atmosfer ve kim daha çok inanıp isteyip çalıştıysa o kişi kazanıyor. Ben güreşe başladığımdan bu yana, ‘güreşte sadece ilk olimpiyatlara giden kadın olayım yeter’ diye düşünmüştüm. Sonrasında 2016 Rio olimpiyatlarına katıldım ve hedefimi çok küçük tuttuğumu anladım. Bir sonraki hedefim, olimpiyatlarda ilk madalya kazanan kadın olmak oldu. Onu da 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda başardım. Şu anki hedefim ise 2024 Paris’te altın madalya almak! 

Umut Özden: Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Ağır Siklet kategorisinde mükemmel bir dominasyonunuz var. Turnuvada en çok madalya kazanan 2 kişiden birisiniz. Bu dominasyonunun devamını görebilecek miyiz?

BU DOMİNASYONUMUZ GELENEKSEL GÜREŞTEN GELİYOR

Yasemin Adar: Biz Türkiye olarak ağır sikletlerde başarılı bir ülkeyiz ve yapımız gereği ağır sikletlerde başarılarımız oldukça fazla. Bence başarılarımız artarak devam edecek. Bu dominasyonumuz, geleneksel güreşimizden geliyor sanırım. 

Umut Özden: Güreşe başladığında çevrende sana karşı bir önyargı oluştu mu? Bu baskıları üzerinden atmayı nasıl başardın?

Yasemin Adar: Güreşe başladığımda bu sporu yapamayacağımı, erkek sporu olarak gördükleri için yapmamam gerektiğini söyleyenler oldu. Giydiğim mayoyu eleştirenler, vücudumun erkek vücuduna benzemeye başladığını söyleyenler oldu ama ben bunların hiçbirine aldırış etmedim. Başarılı olduğumda bütün ön yargıları unutturacağımı biliyordum, nitekim de öyle oldu.

Umut Özden: Türk kadınlarının sporda daha başarılı olmasını gerçekten çok daha fazla istiyoruz doğrusu. Sence Türk kadın sporculara gereken ilgi veriliyor mu?

Yasemin Adar: Türk Kadınlarımızın sadece sporda değil her alanda başarılı olmasını istiyorum. Maalesef ülkemizde kadın olmak zor. Gereken değeri ve ilgiyi yeterince göremiyoruz ve önemsenmiyoruz.

Umut Özden: Temennimiz 2024 Paris Olimpiyatlarından altın madalya ile dönmen. Olur da altın madalya alırsan bundan sonraki hedefin ne olacak?

Yasemin Adar: Bilmiyorum bunu hiç düşünmedim ama sporun içinde olacağıma emin olabilirsiniz. 

Umut Özden: İlerleyen dönemlerde genç sporcuları güreşe kazandırmak için bir güreş okulu açmayı düşünüyor musunuz? Ya da kafanızda antrenörlük gibi bir şey var mı?

Yasemin Adar özel röportajı | Diyagonal Dergi
Yasemin Adar özel röportajı | Diyagonal Dergi

ŞİMDİLİK ANTRENÖRLÜĞÜ DÜŞÜNMÜYORUM

Yasemin Adar: Antrenör olmak gerçekten çok zor bir iş. Düşünsenize sporcunun her şeyi ile ilgilenmek zorundasınız ve çok sabırlı olmanız gerekiyor. Şimdilik antrenörlüğü düşünmüyorum.

Umut Özden:  Kariyerinizdeki en özel galibiyet hangisi?

Yasemin Adar: Tabi ki 2017 Dünya Şampiyonası! Çünkü hem şampiyon olmuştum hem de eşim o zaman evlenme teklifi etmişti.

Umut Özden: İlk galibiyetler her zaman akılda kalıyor ve unutulmuyor. İlk galibiyetinizi aldıktan sonra ötesinin geleceğini düşünmüş müydünüz?

Yasemin Adar: Şampiyon olan bir sporcu, o duyguyu ve hazzı sevinci yaşadığı zaman tekrar tekrar o anı yaşamak istiyor. Bu sebepten tekrar tekrar şampiyon olmak istiyor. Ben de bunu isteyen bir şampiyon olarak tekrar tekrar şampiyon oldum. 

Umut Özden: 10 yıl önceki halinizle tekrardan konuşma şansınız olsa ona neler söylemek isterdiniz? Vereceğiniz ilk tavsiye ne/neler olurdu?

Yasemin Adar: “Hedefini her zaman yüksek tut, sakın yoluna devam etmekten vazgeçme. Asıl doğru olan sensin.”  

Umut Özden: Türkiye’deki güreş sporunun geleceği hakkında neler düşünüyorsun? Daha başaracak çok şeyimiz var mı yoksa şu anki yolda yürümeye devam edilecek mi?

Yasemin Adar: Kadın güreşçiler olarak başarmaya devam edeceğiz ve sayımız günden güne artacak. İleride daha çok şampiyon isim ortaya çıkacak. 

Umut Özden: Rekabet etmekten en çok keyif aldığın sporcu kimdi?

Yasemin Adar: Ben bütün rakiplerimle rekabet halindeyim aslında. İsim verebileceğim ayrı biri olmadı bu zamana kadar. 

Umut Özden: Gençlere verebileceğiniz en güzel tavsiye ne olurdu?

Yasemin Adar: Yolunuza bir sürü engeller çıkacak. Çok büyük sınavlardan geçeceksiniz ama hayalleriniz için mücadele etmeyi ve hayal kurmayı asla bırakmayın.

Umut Özden: Türkiye’nin güreşte olimpiyatlardaki şansı sizce nasıl olur? İstiklal Marşı’mızı okuyup bayrağımızı en tepeye çekebilecek miyiz?

Yasemin Adar: Olimpiyatlarda en çok madalya kazanan branş güreş. Bunun yanı sıra çok alınan altın madalya da güreş. İnanıyorum ki 2024 Paris’te İstiklal Marşımızı okutacak olan branş yine güreş olacak.

Umut Özden: Güreşte konsantrasyon ve rakibine verdiğin mesaj gerçekten de çok önemli. Rakibinin dikkatini dağıtmak için yaptığın bir hareket var mı?

Yasemin Adar: Rakibime karşı yapmış olduğum bir gözdağı veya dikkatini dağıtacak bir hamle yapmam. Bir gün öncesinde rakiplerimle çok rahat bir şekilde konuşup selamlaşırım. Müsabaka günü ise tamamen farklı biri olarak onlarla hiçbir şekilde iletişime geçmemeyi tercih ediyorum.

Umut Özden: Maçlara çıkmadan önce yaptığın özel bir totem var mı? Varsa nedir?

Yasemin Adar: Genelde totemlerimi açıklamayı çok sevmiyorum. Çünkü bende gizli kalırsa işe yarayacağına inanıyorum. Şunu söyleyebilirim, yanımdan ayırmadığım maskotlarım var onları mutlaka müsabaka çantamda yanımda getiririm,

Umut Özden: Hiç vazgeçmeyi düşündün mü? Vazgeçmemek için kendini nasıl motive ettin? Seni ayakta tutan o motivasyon neydi?

Yasemin Adar: Tabi ki benim de yenildiğim zamanlar oldu. Güreşi bırakmam gerektiğini düşündüğüm; sakatlandığım zamanlarda da çok vazgeçtiğim, ‘artık güreşe geri dönemeyeceğim’ diye aklımdan geçirdiğim anlar oldu. Sonra kendi kendime ‘sen yaparsın, çok güçlüsün, elbet bir zaman sonra sen de başarılı olacaksın, genç kızları düşün onların, önünü açmak için başarılı olmalısın!’ diye kendimi motive etmeye çalıştım.

Yasemin Adar kimdir, kaç yaşında, nereli
Yasemin Adar kimdir, kaç yaşında, nereli

Umut Özden: Cumhuriyetin 100. yılı için bizlere vermek istediğin özel bir mesaj var mı?

Yasemin Adar: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün yakmış olduğu ışığı benimseyen gençler olarak; demokrasiye, özgürlüğe, kendine güvenen bir toplumun varoluş mücadelesi olan Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun!

YASEMİN ADAR KİMDİR? KAÇ YAŞINDA? NERELİ?

Türk güreşçi ve eski gülle atmacı. Serbest stil 76 kiloda mücadele eden sporcu Balıkesir Büyükşehir Belediyespor bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2 kez dünya ve 6 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır.

Diyagonal Özel Röportaj

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.