Beşiktaş Icrypex tek yıllık planlama mıydı
Beşiktaş Icrypex tek yıllık planlama mıydı

Tek yıllık planlama mıydı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyagonal E-Dergi yazarı Alperen Doğru, 2021-22 sezonu Beşiktaş Icrypex‘i, Kasım 2021 sayımızda ele aldı.

Tek Yıllık Planlama mıydı?: 2021-22 Beşiktaş Icrypex

Ο χρήστης Beşiktaş Basketbol στο Twitter: "Yerlere göklere sığamıyoruz. 😎  ✓ Tofaş ✓ Darüşşafaka Tekfen ✓ Türk Telekom ✓ Bahçeşehir Koleji ✓  Büyükçekmece Basketbol ✓ HDI Sigorta Afyon Belediyesi…  https://t.co/lEoka4mwmz"

Beşiktaş Icrypex geçen sezona damgasını vurmuştu. Hem sportif açıdan hem de yönetim ve yapılanma açısından. Sadece 3 yabancıyla sezonu götüren Beşiktaş bu yabancıların hepsini aynı anda sahada tutmamaya da özen gösteriyordu. Yerli ve özellikle genç oyuncuların lig standartlarına göre çok süre aldığı bir takım yapısı vardı. Bu düzenden Alperen Şengün’ü NBA’e, Şehmus Hazer’i de Euroleague’e gönderdiler ve ciddi bonservis geliri elde ettiler. Alperen-Şehmus-Sadık üçlüsünden yaklaşık 1.8 milyon Euro gelir elde eden Beşiktaş, Avrupa basketbol standartları için ciddi bir ekonomik kazanç elde etti. Bunun yanında geçen sezonki başarılı lig performansı sonrası gelen normal sezon 5.liği ve yarı final Beşiktaş’a Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne katılma şansı verdi. Gelirleri Euroleague’le yarışan Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne…Ama o heyecan veren yerli ve genç çoğunluğundaki ekip bu sezon öncesi dağılmak durumunda kaldı. Az önce saydığım üçlü hariç çok ciddi potansiyel vaat eden Samet Yiğitoğlu’nun yanında ileriki yıllarda süre alabilme ışığı veren Ömer Yasir Küçük ve 2 sezondur kadroda bulunan altyapıdan yetişmiş Can Kaan Turgut da takımdan ayrılınca yerli rotasyonu büyük ölçüde dağılmış oldu. Sadece oynayanlar değil, kadroyu oluşturan parçalar da gitti. Furkan Haltalı, Egehan Arna, Hakan Sayılı ve kaptan Mehmet Yağmur ile sınırlı kalan yerli rotasyonuna son 2 sezondur TBL’de iyi performans gösteren Ata Kahraman eklendi. Bu nüveye eklenen 6 Amerikalı ile de kafalarda soru işaretleri oluştu: Geçen sezonki yapılanma tek sezonluk muydu?

Yeni Sezon Kadro Yapılanması

Beşiktaş, Oldenburg'u Son Nefeste Yendi - Basket Servisi

Geçen sezon Beşiktaş’ın en çok takdir edilen yönü genç ve yerlilerle mücadele edilmesiydi. Takım mücadele etmekle kalmayıp son yılların en başarılı lig performanslarından birini gösterdi. Ama ilk bölümde bahsettiğim gibi, fazla ayrılık yaşamak Beşiktaş’ın aklını çeldi. Elde de doğru dürüst yerli parça olmayınca, Beşiktaş için o ‘yerlilerin sürüklediği takım’ atmosferi bu sezon başında sekteye uğrayacağının sinyalleri alındı. Geçen sezonu 3 yabancıyla götürdükten sonra benzer bir kadro yapılanması bekleniyordu Beşiktaş’tan, en azından yönetim geçen sezon seneye de böyle devam etme eğilimindeydi. Ama biri basketbolu bırakmadan önce toplam 7 ABD’li ile sözleşme imzalandı. Steve Vasturia ani bir kararla antrenmana dahi çıkmadan profesyonel basketbolu bıraktı ve eldeki 6 Amerikalı ile sezona başlamak durumunda kalındı. Yerli pazarının da alıcı gözüyle çok içinde olamayan Beşiktaş için çabuk bir çözüm gerekiyordu ve o da buydu. Ercan Osmani’nin de hala yerli kategorisinde sayılmaması problemi de eklenince her lig maçında 2 yabancısını kadroya yazamayacak yabancı bolluğuna düşüldü. Bu da geçen sezonun bir projeden ziyade geçiş yılı olduğunu gösteren kanıtları destekler nitelikte oldu. Bu kadro inşası ile sezona giren Beşiktaş, lig maçlarında bile yalnızca 3 Türk’e süre verir konuma geldi.

Takım İçi Hiyerarşi

Beşiktaş Sompo Japan Basketbol Haberleri – Son Dakika Güncel Beşiktaş Sompo  Japan Basketbol Haberleri

Amerikalıların çoğunlukta olduğu bir orta seviye Avrupa takımında tabiki de onların ‘borusu öter’. Hiyerarşi de ona göre oluşturulmuş. Aslında bir hiyerarşiden ,en azından sezon başı için, bahsetmek güç.  Güçlü figürler olmadığı ve takım biraz geç toplandığı için rotasyon yeni yeni oturuyor ama Amerikalıların o basketbol genleri şuan takımın başını çekiyor. Lig maçlarında bu bazen daha sınırlı olabiliyor, yerlilerden bir sürükleyici bulunabiliyor ama buradaki genel fikir Türklerin geride kaldığı bir rotasyonun oluşu. Bu da geçen seneki niyetin devam etmediğinin göstergelerinden.

Geçen seneye göre malzeme azaldığı için bu yoldan sapmak zorunda kalındı ama Beşiktaş’ın geçen sezonki ‘niyeti’ Türk basketboluna büyük şeyler kazandırdı. O yoldan devam edilememesi üzücü ama alttan yetişen yeteneklerin varlığı taraftarı mutlu ediyor ve zamanla onların da çıkış yapmasını dört gözle bekliyor. A takım için o yerlilerin sürüklediği genç takım olayı bu sezon durulsa da, basketbolda gençleşme ve sürdürülebilirlik isteği devam etme eğiliminde. Oğuzhan Göktepe ve Yağız Aksu bu niyetin ilk meyveleri sayılabilir. Geçen sezonki planlama devam etmeyecek gibi ama bu o niyetin de bittiği anlamına gelmiyor. Geçen sezonki gibi bir oluşum olmayabilir ama Beşiktaş için bir gençlik kültürü oluştu, gelişecek ve devam edecek…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.