Cem Arber

Öp Semih’in elini

Beşiktaş - Trabzonspor
Beşiktaş - Trabzonspor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bizde gelenektir, küçükler büyüklerinin elini öper. Beşiktaş’ın sahasında oynadığı Trabzonspor maçından sonra Beşiktaş camiası özelinde bunu biraz değiştirmek gerekiyor. Siyah-beyazlı camiada büyük küçük herkes 3 puan için Semih’in elini öpmeli. 18 yaşındaki genç yıldızın bireysel performansını maçtan çıkarırsak, takımı adına 3 puandan geriye pek bir şey kalmaz. Her hafta yaptığımız gibi bu hafta da altını çizelim. Beşiktaş devre bitiminde soyunma odasına 1-0 önde girerken, ilk 45 dakika itibariyle gol beklentisi yalnızca 0.07 idi.(Maç sonu 0.47) 90 dakika bitiminde Semih Kılıçsoy’un bireysel gol beklentisi 0.39 oldu. Semih’in müthiş vuruşu ağlarla buluşmadan hemen önce de Beşiktaş ceza sahası içinde Svensson’un rakibinin formasından çektiği bir pozisyon var. Bu pozisyonda VAR orta hakemi çağırmadığı gibi hakem Arda Kardeşler de pek oralı olmadı. Zaten maç genelinde Arda Kardeşler’in bu tür formadan çekme pozisyonlarına hiç faul çalmadığını gördük. Şahsi fikrim, bu pozisyona penaltı verilseydi kimse “Neden penaltı verildi?” diyemeyeceği gibi maçın seyri de büyük ihtimalle değişecekti. Bu noktaya neden parmak basıyorum, açıklayayım. Beşiktaş yönetimi harıl harıl stoper ve ön libero transferleri için uğraşıyor. Hatta Nottingham Forest’in stoperlerinden Joe Worrall’ı da İstanbul’a getirdiler ama bence asıl çözülmesi gereken “10 numara” tabir ettiğimiz pozisyondaki problem. Her maç Semih şapkadan tavşan çıkartamayacağına göre hücumlardaki kısırlığın çaresi dış kaynaklardan bulunmalı. Trabzonspor karşısında gördük. Amartey ön libero pozisyonunda geçer not almayı başardı. Bu performansa ne kadar güvenilebilir orası muamma ancak adına ister “forvet arkası” ister “oyun kurucu” isterseniz “10 numara” deyin, sahanın o bölümünde Fernando Santos’un elinde bırakın alternatifi bir tane bile oyuncu yok. Portekizli teknik adam, yokluktan Rashica’yı o bölgede kullanmaya çalışıyor ama beklediğini Kosovalı oyuncudan bulması zor. Semih’in attığı golleri izleyin. Organize akınlar sözkonusu mu? Cevabınız, Beşiktaş’ın hücumları organize etmedeki durumunu ve ihtiyacını da belirleyecektir.

Aslında bakarsanız, Abdullah Avcı kafasında kurguladığı iyi bir planla İstanbul’a gelmiş. Bunu Trabzonspor’un özellikle ilk devredeki görüntüsünden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Neydi o plan? Beşiktaş defansını çok adamla baskı altına alarak uzun oynamaya zorlamak ve Denswil, Baniya, Mendy gibi fizikli savunma merkeziyle bu uzun topları toplamak. Tecrübeli çalıştırıcı Beşiktaş’ın zaten zayıf olan hücum gücünü bu şekilde sıfırlamayı düşünmüş ki, Beşiktaş’ın 0.07’de kalan gol beklentisi skor değişene kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Bu noktada Abdullah Avcı’nın planlarını bozan Semih Kılıçsoy’un öngörülemez performansı oldu. Skor üstünlüğünü ele geçirdikten sonra Beşiktaş’ın geride daha kompakt olması ve rakibini avlamak istemesi elbette sürpriz değil. Fernando Santos’u az da olsa tanıyan her futbolsever bunun gerçekleşeceğini tahmin edebilir. Portekizli teknik adamın bunu takımına yavaş yavaş aşılamaya başladığını görüyoruz ancak eldeki kadro yapısı sahada her zaman kendisine olumlu cevap veremiyor. Trabzonspor karşısında da bilhassa kanat savunması konusunda epeyce sıkıntı çekti ve bu noktada Santos’un haklı olduğunu düşünüyorum. Trezeguet ve Visca gibi hem toplu hem de topsuz olarak mesafe kat edebilen, hem asist hem de gol özellikleri olan iki oyuncuyu kademeli şekilde savunmak önemliydi. Maça baktığımız zaman iki bekin değiştiğini görüyoruz. Cenk Tosun ve Ghezzal ne kadar gayretli görünseler de beklerine yardım götürme konusunda yetersiz kaldılar. Özellikle de Cenk.

Maçın Beşiktaş adına iyileri; elbette başta Semih olmak üzere Amartey, Gedson ve Zaynutdinov oldular. Sanıyorum Semih Kılıçsoy bundan sonra kanatta değil asıl mevkisi olan ileri uçta görev alır. Kalan kısa transfer döneminde 10 numara pozsiyonuna çözüm bulunması elzem. Bir de savunmadan çıkışlarda uzun top kolaycılığına bir çare üretilmesi gerekiyor. Amartey o bölgede fiziksel güç ve mücadele eksiğini kapattı ama yanına Gedson gibi pas başarısı düşük bir isimden çok sırtı dönük top alıp dağıtabilen bir oyuncu istiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.