Emre Gökdağ

Brugge’deki yansımam

Brugge'deki yansımam, Club Brugge - Beşiktaş maç analizi
Brugge'deki yansımam, Club Brugge - Beşiktaş maç analizi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzonspor maçı sonrası Beşiktaş’ın oyun eksikleri, oyuncuların formsuz görünümü hala konuşuluyorken fikstür hızla önümüze Brugge maçını getirdi. İç ve dış koridoru etkin kullanan rakibimizin doğru seçilmiş oyuncuları, oturmuş oyunları ve temposu Beşiktaş’ın nasıl bir oyun kurgulayacağı konusunda merak uyandırıyordu ki çok daha büyük bir sorunu yüzümüze çarptı bu maç; her anlamda hazırlıksız bir Beşiktaş.

Rakibe göre saha içi yerleşimini doğru yapmak ya da maç içerisinde bu refleksi gösterebilmek rakibin oyun düzenini, pas bağlantılarını nasıl kuracağını ve temposunu hangi geçiş aşamasında yaptığını anlamaktan geçiyor. Bu konuda bir bilinç ortaya koyamadı maalesef Beşiktaş. Bir de rakibin hamlelerinize karşı verdiği yerleşim refleksleri önde baskıda dinamizm ve kanatta savunmaya katkı vermesi adına yapılan Onur ve Bahtiyar değişikliklerini hiç etti. Sayıca az olsalar da defolu bölgeleri gerek birebirlerde gerekse boş alanı pas opsiyonu yaratma adına iyi kullanarak üst düzey bir görüntü vererek işlediler. Maç sonu röportajında Şenol Güneş ‘’Savunma anlayışımız ön plandaydı. Oyuncularım savaştılar. İyi niyetle mücadele ettiler. ‘’ ve  ‘’Bugün rakip bizden üstündü, savunmada kalmayı tercih etmek zorunda kaldık.’’ dese de bunu ne kadar bilinçli yaptığımız konusu büyük soru işareti taşıyor. Öyle ki rakip maç boyu ceza sahana tam 38 kez girip 3.57 Xg ( gol beklentisi ) üretmiş. 10’u isabetli tam 23 şut çekmiş ve 2 direkten dönen topu var.

 Birçok sorun göze çarptı.. Bunlardan en önemlisi hatalı yerleşimler;

  • Maçın ilk dakikaları… Rakibin iç koridor oyun ve kanatta Skov Olsen’i bulma eğilimi aşikarken orta alan oyuncularımız 2v4 ile neyi savunduğunu bilen varsa lütfen beri gelsin.
image 9 - Brugge'deki yansımam
  • Rakibin yine bir iç koridor aksiyonunu görüyoruz Gedson ve Demir Ege, Amir i bir başına iki blok arasını savunmaya bırakmış. Ancak rakip Skov Olsen ile yine direkt hedefe yönelik iç koridoru işleyen progresif bir pas ile Masuaku yu üzerine çeken rakip oyuncuyla ona alan açarak etkili atak işletmiş. Amartey durumun farkında ancak artık çok geç.
image 1 - Brugge'deki yansımam
  • Yine Aboubakar ile topun gerisinde durup doğru yerleşmek yerine 3 oyuncumuzla topu kullanan Onyedika’ya baskıya gidiyoruz ve kanat organizasyonları ile meşhur Brugge tek topla de Cuyper’i görüyor.
image 2 - Brugge'deki yansımam
  • Yine bir kanat organizasyonu ve ön hattıyla stoperleri kendine çeken Brugge arkalarında kocaman bir ova yaratıp işi doğru koşulara bırakıyor.
image 3 - Brugge'deki yansımam
  • Rosier in ofsaytı bozduğu ve yine sağ kanadı rahatça işleyen rakibin saniyeler içerisinde istediği atak varyasyonuna geçişi…
image 4 - Brugge'deki yansımam
  • 4v4 bir kenar mücadelesi.. Yine iç koridoru işlemeyi düşünen pasör ve uç oyuncusu.. Burada maç boyunca hem oyun hamleleri konusunda hem de saha içindeki oyuncuların adam paylaşımlarında bir adım geride kalan Beşiktaş ın resmi bir pozisyon..
image 5 - Brugge'deki yansımam
  • Yediğimiz golde 6v4 lük bir eşleşme Skov Olsen, Gedson u peşine takıp sürüklerken Amartey in yardımda gecikmesi ve sonuç olarak yapılan ortada doğru koşu atan Thiago nun yarattığı boşluğa giren Vaneken in Roiser i uyutup attığı golü..
image 6 - Brugge'deki yansımam
  • Birebir adam eşleşmeli önde baskı sekansı.. Amartey e baskı yapan Thiago ya yardıma giden yuvarlak içerisindeki oyuncu oyundan düşen Beşiktaş ın oyuncularını doğru okumaya devam ederken pas opsiyonu bulmakta zorlanan Amartey topu tehlikeli bölgede kaptırıyor.
image 7 - Brugge'deki yansımam
  • Ve son görselli sekans attığımız gol. İlk defa derinde konuşlanan rakibe doğru yerde doğru anda baskı yapıyoruz. Aslında rakip yakınındaki takım arkadaşına topu verse bu baskıdan çıkacakken daha geride duran arkadaşını tercih ediyor ve Aboubakar zekice bekletmeden tek top ile Cenk’i pozisyona sokuyor.
image 8 - Brugge'deki yansımam

Görsellerde bu defoları net görebiliyoruz sezon hızla akarken Pendikspor, Trabzonspor, Brugge gibi farklı yaklaşımlar ve kalitelerde olan rakiplere karşı görünen defoları Şenol Güneş ve ekibi artık bir an önce ideal kadrosunu hazırlayarak doğru kurguyla gidermeli. Aksi halde sezona 2-3 takviyeyle şampiyonluğun en önemli adaylarından biri olur diye giren Beşiktaş yapılan kadro mühendisliği sonrası büyük bir girdaba sürüklenecek.

 Bu maçın bize kulüp stratejisi ile alakalı gösterdiği defo ise şu oldu; Neredeyse seninle aynı oyuncu değerlemesi olan maaş bütçesi de senden düşük Avrupa daki rakibin hem saha içi hem de saha dışında senden çok daha bilinçli hareket ediyor. Üstelik yüksek maliyetli yıldız ya da kariyerli oyuncu peşine düşmeden. Bize bizi gösteren bir ayna oldu Brugge maçı. Bakalım ne kadar yansımamıza katlanıp kabulleniyor ve ders çıkarabiliyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

  1. İrfan Kayahan 22 Eylül 2023, 15:14

    Sn.Hocamız ; “rakibin kadro değeri 126 ml. Euro” diyerek izleyenlerine ve yönetime gönderdiği subliminal mesaj ile benim takimimi o degere cikarmak butce olarak imkansiz demek istiyor bence yerine oturmaz.. Çünkü; o 126 milyonluk kadronun kaça kurulduguna baktığınızda mütevazi rakamlar karşınıza çıkar..
    selamlar…sevgiler..

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.