Cem Arber

Yapboz

Gaziantep FK - Beşiktaş maç sonu
Gaziantep FK - Beşiktaş maç sonu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beşiktaş, Gaziantep deplasmanında bu sezon sıkça yaptığı gibi ilk 45 dakikayı çöpe attı. Çıkarken kaptırılan topta ev sahibi 9.dakikada golü bulunca Beşiktaş açısından maçın zorluk derecesi katmerlendi. Sadece Gaziantepspor’lu oyuncuların bile en az 5 dakika yerde yattığı ilk devreyi hakem Arda Kardeşler, toplam 47 dakika oynattı ve bu 47 dakikada Beşiktaş’ın gol beklentisi (xG) 0.13’te kaldı. Teknik direktör Fernando Santos, “yapboz” misali takım kurgusuna bu hafta da devam ederek; Necip’i sol stoper, Zaynutdinov’u sağ iç, Muçi’yi sol kanat forveti olarak sahaya sürdü. Portekizli, herkesi öncelikle kendi mevkisinde düşünüp açıkta kalan bölgelere çözüm üretse sanıyorum çok daha faydalı olacak. Örneğin, sahadaki 11’den pekala 4-2-3-1 sisteminde bir takım çıkarılabilir ve oyuncuların yerleriyle daha az oynanabilirdi. Nitekim ikinci yarıya başlarken, Santos’un ilk işi Zaynutdinov – Cenk değişikliği ile dizilişi 4-2-3-1’e döndürmek oldu ama bu kez de takımda ileri oynama gayretindeki bir kaç oyuncudan biri olan Al Musrati sakatlanarak oyunu terk etti. Maçın ilerleyen bölümlerinde mecburen risk alan teknik direktör Fernando Santos; Rashica’yı sağ bek yapıp, önüne Ghezzal’ı koyarken, Aboubakar’ı ileri uçta Cenk’in partneri olarak kullandı. Semih Kılıçsoy da sol kanat olarak görev yaptı. Muci her ne hikmetse dışarı alındı.

Tüm bu değişikliklerden başı dönenler için aslında maçı başka bir biçimde özetlemek de mümkün. Siyah-beyazlıların son maçlarına baktığımızda; 23.haftada Sivasspor maçında 6.dakikada 1-0 geriye düşüp kalan 84 dakika gol atamadılar. 25.haftada Kayseri deplasmanında 90 dakika gol bulamadılar ve maç 0-0 bitti. 28.haftada Galatasaray derbisinde henüz 2.dakikada 1-0 mağlup duruma düşüp kalan 88 dakikayı golsüz geçtiler. Ve bu hafta da 9.dakikada gelen Gaziantepspor golünden sonra kalan 81 dakikada gol kaydına muvaffak olamadılar. 28 hafta sonunda Beşiktaş hanesinde yazan 39 gol, büyük takımlar için tam bir fecaat. Büyük takımları geçelim örneğin, ligde Kasımpaşa ve Adana Demirspor Beşiktaş’tan daha fazla gol atmış. Başakşehir ve Antalyaspor ise Beşiktaş’tan daha az gol yemiş. Sezonun genelinden sıyrılıp, Fernando Santos dönemini incelediğimizde takım halinde ofansif zaaflar gösterildiğini görüyoruz. Portekizli teknik adamın işin savunma yönüne fazlasıyla eğilen bir portre çizdiğini buraya gelmeden evvel de biliyorduk ama geçen haftalar boyunca Beşiktaş’ın hücum anlamında bir arpa boyu bile yol gidemediğini artık yüksek sesle söylemek gerekiyor. Fernando Santos öncesi Beşiktaş’ın genel gol beklentisi 1.38 iken, Portekizli’nin gelişiyle birlikte bu oran 1.16 oldu. Büyük takım dediğiniz savunma başarısından çok rakibine oyununu kabul ettirmesiyle hedefe yürür. Altın çağını yaşayan Portekiz milli takım kadrosu gibi bir kadroyu da Beşiktaş’ta kimse sizin elinizin altına vermez, veremez. Dolayısıyla takımın hücum anlayışını geliştirecek, rakibe baskı kuracak maç başı en az 2 gol ortalaması yakalayacak oyun anlayışını teknik adam dokunuşuyla siz sağlayacaksınız. Beşiktaş teknik direktöründen beklenen budur. Bugün her ne kadar hakemler tarafından iteklendikleri kabul edilse de Galatasaray ve Fenerbahçe’nin maç başı gol ortalamaları 2.20 ve 2.62. Beşiktaş’ta bu istatistik hanesinde 1.34 yazıyor.

Geçmişte Beşiktaş gerek Samet Aybaba gerekse de Slaven Bilic ile “feda dönemi” tabir ettiğimiz sıkıntılı sezonlar yaşadı. Öte yandan bahsettiğimiz bu sezonların hiçbirinde sahada bu kadar edilgen ve etkisiz gözükmedi. Evet, Beşiktaş kadrosu bu sezon baştan problemli kuruldu ama isim isim baktığınızda Slaven Bilic ve Samet Aybaba dönemlerindeki kadrolar bugünkü kadrodan çok mu iyiydi? Siyah-beyazlılar, Hırvat teknik adam döneminde 1.65 gol ortalaması tutturmuşlar. Samet Aybaba döneminde ise maç başı gol ortalaması 1.87 imiş. Bugün Fernando Santos döneminde 13 maçta 1.31 ortalamadan bahsediyoruz. Deneme yanılma yoluyla takımı tanımaya çalıştığı dönem yavaş yavaş geride kalırken, Portekizli teknik adamın artık fikri sabit şekilde otomatik forma verdiği isimlerden de takımın kalanı için her hafta bir “yapboz” oyunu kurgulamaktan da vazgeçmesi gerekiyor. Beşiktaş’ın her biri dünya yıldızı 24 kişilik bir kadroyu Santos’un eline verme şansı en azından şu anda yok.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.