Emre Gökdağ

Şart Kipi ile Oyun Çeşitleme

Şenol Güneş - Burak Yılmaz
Şenol Güneş - Burak Yılmaz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakın zamanda gerçeklik barındıran yeni bir ezber Beşiktaş taraftarının literatürüne girdi. Rebic iyi döner-se, Oxlade sakatlanmaz-sa, Bahtiyar uçar-sa, beriki kaçar-sa. Tüm bu şart kipine bağlı, dilek ve temennilerle süslü söylemleri, bu söylemlere mahkum edenleri bir kenara bırakarak şu soruya cevap bulmak bizi organik ve çözüm odaklı gerçekliğe götürür kanaatindeyim; Beşiktaş oyununu nasıl çeşitlemeli?

Beşiktaş ın dün oynanan Kayserispor maçında rakibi; 4-2-4 yerleşimi ile geriden oyun kurarken öndeki dörtlünün bir parçası gibi gözüken Ramazan Civelek asimetrik bir şekilde Beşiktaş’ın orta sahası ve stoperleri arasına yerleşti. Hedef Santrafor Thiam ve bloklar arasındaki Ramazan zaman zaman doğru koşularla stoper ile baş başa kaldılar. Trabzonspor un önceki maçta uzun top oyununda bu bloklar arası boşluktan faydalanmasını, enine genişleyip aynı görevi üstlenen oyuncularına top indiğinde alan bulmalarını sağalmasını yine uygulamak istedi Kayserispor. Kayserispor, savunmada kendi doğrularına sadık anlayışı ile, maçı iki blok halinde derinde doğru yerleşim ve kaymalarla oynayarak Beşiktaş ın topu çevirme hızına üstünlük sağlasa da beklediği skoru alamadı. Peki bu Beşiktaş ın üçüncü bölge üretkenliğini ve oyununu çeşitlemesiyle mi oldu? Maalesef cevap hayır. Yine duran toptan gelen bir gol ile maça ortak oldu Beşiktaş. Kanat atakları ile ileri uç oyuncularını rakip ceza sahasında buluşturmak isteyen Beşiktaş maç genelinde ataklarının %38,4 ünü yine sol kanattan yaptı. Her ne kadar ‘’Oxlade iyiy-se’’ , ‘’Salih in göreceği koşular olur-sa’’ şart kiplerine bağlı orta saha üretkenliği büyük problem gibi görülse de maç özelinde asıl sorun rakibin ceza sahasına yaklaştığınızda baş gösterdi.

  • Aşağıdaki görselde rakip 3 bölgesine yine kanattan taşınan topta toplamda tam 33 ortayla maçı bitiren Beşiktaş bu sefer farklı bir şey deniyor. Aboubakar Onur un pasıyla zone 14 te topla buluşuyor sonrasında sağ forvet rolüne bürünen Ghezzal’in arkasındaki oyuncu ve Aboubakar’ın arkasındaki iki oyuncu hızla şutu engellemek için Abou’ya hamle yapıyor. Ghezzal boşa düşüyor sonrasında Abou tek topla Ghezzal’ı %100 lük pozisyona sokuyor ancak Rachid açısını daraltıyor ve soluna çekip yaptığı vuruşu kaleci rahat kurtarıyor. Görseldeki ‘’M’’ harfi dikkatinizi çekmiştir. Beklerin top taşıyarak katıldığı ön hat oyuncuları arasındaki bu bağlantıları çizdiğinizde ortaya çıkan M harfinin sol ayağında bir kişi eksik; Masuaku. Diğer eksikler ise topun yayın daha da ilerisine düşeceği öngörüsü ile atak yenilemek için orada olması gereken 8’ler.
image 10 - Şart Kipi ile Oyun Çeşitleme
  • Gelelim diğer görsele.. Burada Beşiktaş ı daha kalabalık bir yerleşimle görsek de bazı farklılıklar gözlemliyoruz. İlk görselde daha geride konuşlanarak M in sol ayağını tamamlamayan Masuaku bu sefer kadrajda ve 8 lerden Ox da Abou’ya yakın. Eric Baily topla çıkarak ön hatta yaklaşıyor ve rakip yarı sahada daha kalabalık bir Beşiktaş gözlemliyoruz. Abou yine bildiğiniz gibi derine (zone 14’e) iniyor. Salih ve  Onur kadrajda olmasa da sağ çizgide pozisyon alıp oklarla gösterilen altı pasa koşular için orta hazırlığında. Dikkat iç koridorlar boş! Baily sonrasında topu sağa, Onur a aktarıyor ve hızla içeri koşu atıp kafa vuruşunu yapıyor ancak auta çıkıyor.
image 11 - Şart Kipi ile Oyun Çeşitleme

İki görsel arasında ilkini kenar ortalara kalmadan kapanan savunmaları açmada daha efektif bulsam da ikinci görseldeki kalabalığı ilk görselde de görmek isterdim. Bunun sebebi rakip yarı sahada sadece hilal şeklinde yan pasla kapanan savunma önünde gedik aramak yerine topa hakim oyunda pas açısı yaratacak planlı duruşlar ve koşularla rakip stoperleri çalkalayıp bunaltırken arkaya düşecek topları geri kazanıp atak yenilemek, oyunu rakip yarı sahada daha kısa mesafede oynamak. Sanırım Şenol Güneş stoperlerin daha derinde konuşlanması ve riski orta saha ve stoper arasında verilen boşlukta almayı yeğliyor. Bana kalırsa kapanan takımlara karşı stoperleri daha fazla ve cesurca öne çıkarmakta fayda var. Baily’nin savunmaya katılması geriye atılan koşular sonrası hamlelerdeki güven veren görüntüsü bu senaryoya uyuyor. Ox’un devamlılığı, Rebic’in katılması, Bahtiyar için en uygun rolün ve Beşiktaş’ın ideal XI ini bulması hala şart kipine mahkum etse de oyunu doğru şekilde çeşitlemek Teknik heyetin elinde. Kilit bir noktaya parmak basmak amaçlı daha fazlasını paylaşabilecekken farklı yöntemleri barındıran bu iki görselle siz okurları baş başa bırakmak istedim. Beşiktaş ın oyununun doğru geliştiğini gördüğümüz, göremediğimiz noktada ise çözümü oyunda aradığımız nice yazıda tekrar görüşmek üzere.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.